Aangekomen in Santiago.
Door: Lian
Blijf op de hoogte en volg Henk
07 Mei 2008 | Spanje, Santiago de Compostela
In een restaurant eerst ontbeten voordat hij ging fietsen.
Er waren ook 2 Spaanse jongens die Henk al eerder gezien had, en die Henk de bijnaam gegeven hadden van La Machine.
Het parcours was weer pittig, met venijnige klimmen erin,zodat Henk af en toe bang was om de ketting kapot te trappen.
De 2 Spanjaarden bleven met hun mountain-bike en 2 tassen achter Henk aanrijden.
Even later keek hij om en zag ze zwalkend over de weg fietsen, nog wat later waren ze verdwenen en hij heeft ze de hele dag niet meer gezien.
Het weer was zonnig, droog maar weer met sluierbewolking.
Het was wederom een prachtig landschap, met heuvels tussen de 300 en 500 meter. Regelmatig een klim van 7% en dan zo'n 3 km. is heel gewoon.
Henk zei, Jacobus zal wel gedacht hebben we geven die pelgrims niets kado!
In Melide weer lekkere koffie op en weer even naar Fem gebeld.
In Arzúa wat broodjes gekocht en daar opgegeten. Een Duitse man met Ned.vrouw hebben nog een foto van hem gemaakt.
19km. voor Santiago nog een stop gemaakt en daarna het laatste stuk gereden.
Onderweg nog een regenbui(tje) gehad.
Tot de plaats Touro was het golvend fietsen en goede weg, daarna werd het bar slecht, met steenslag, kuilen enz.
Ook weer grote grintwagens die langs kwamen rijden, ze waren met het opknappen van de weg bezig.
Dus weinig van de omgeving gezien, omdat je goed moest uitkijken waar je reed.
In Santiago aangekomen was het toch even zoeken naar de kathedraal omdat er veel straten waren met trappen. Op het plein voor de kathdraal heeft een zekere Alfredo uit Mexico een foto van Henk genomen. Zelf ook nog gefilmd en hij zal morgen proberen om wat op de site te plaatsen. Hij blijft daar 2 nachten, en zal daarna zoals het er nu uitziet ook nog even (119km.) naar de kust rijden.
Daar ligt de plaats Finisterre en het is gebruikelijk dat de pelgrim daar zijn kleren gaat verbranden.
Ik denk niet dat hij dat zal doen, zeker niet die mooie sponsorkleding!
In Santiago op zoek gegaan naar het bureau voor de peligrino's, voor zijn compostolaat. Ook weer een stempel in zijn pelgrimspas want dat gaat gewoon mee naar Sevilla.
Henk heeft zijn compostolaat daar laten plastificeren en ook de kaart in het Spaans laten lezen waar hij voor aan het fietsen is.
Grote belangstelling en bewondering viel hem ten deel en iedereen die daar was werd erbij gehaald.
Hij kreeg een adres om te overnachten in het Seminario Menor de Belvis, buiten het centrum, liggend oostelijk op een heuvel. Het uitzicht is prachtig, hij kijkt zo in de verte op de kathedraal.
Het is 15 min. lopen naar het centrum.
Een gedeelte van het gebouw doet nog dienst als een school.
Lange slaapzalen met tussen de bedden een afsluitbaar kastje voor wat spullen.
Voor 18 euro kan hij daar 2 nachten verblijven, ook kreeg hij nog een fleece-deken en kussen.
Hij gaat zo eerst in de douche en daarna te voet naar het centrum om te eten.
Hij zal morgen wel een internetcafe opzoeken zei hij, en daar alles nog eens goed doorlezen en zonodig wat reacties hierop geven.
In ieder geval van mij een dikke kus met deze prestatie, ik doe het je niet na!
07 Mei 2008 - 18:24
Johan&Annie:
Henk,
Proficiat met het bereiken van het eerste doel van je reis. Volgens ons heb je nu wel een paar dagen rust verdiend. Neem van ons maar een lekker wijntje of biertje want "de machine" moet goed gesmeerd blijven.
Tot de volgende reactie.
Johan&Annie
07 Mei 2008 - 19:25
Walther En Jeanne:
Henk,
Gefeliciteerd met je geweldige prestatie: het bereiken van Santiago. Fijn voor je dat je onderweg zulke leuke reacties krijgt.
Succes voor de volgende etappe! We blijven je volgen. Walther en Jeanne -
07 Mei 2008 - 19:59
Toine&Joke Martens:
Dag Henk en Lian.
Wij zijn inmiddels terug van een weekje kamperen in Drente. Heerlijk gefietst en gewandeld. Henk, van harte met het behalen van de eeste mijlpaal. Klasse!!!! Ik lees dat je een paar dagen in S.d.C wilt blijven en dan doorfietst naar Finisterre. Dat hoort er natuurlijk wel bij. Volgens mij lig je zeker goed op schema en kan dat uitstapje er wel tussendoor. Ik heb zeer veel bewondering voor je ook gezien de tijd die je erover hebt gedaan om in S.d.C. te komen. Ze zullen wel opgekeken hebben bij het adm.kantoortje van de Kathedraal dat je in 24 dagen vanuit Ned. daar aangekomen bent. Ik weet uit ervaring dat er niet veel mensen zijn die jou dat nadoen. Na de uitstap naar de kust op naar je dochter in het zuiden van Spanje. Laten we hopen dat de weergoden je gunstig gezind zullen zijn voor de verdere trip door Spanje.
p.s. geniet een beetje in de stad Santiago de Compostela en wellicht ga je ook naar de pelgrimsmis. Dat vond ik wel een bijzonder ervaring. Ik hoorde vorig jaar iemand zeggen met ervaring over de tocht naar S.d.C dat je niet als pelgrim aan de tocht begint maar dat je dat onderweg wordt. Ik vond dat wel een heel toepasselijke opmerking. Volgens mij is de ervaring om pelgrim te worden / zijn ook weer voor iedereen anders.
Nogmaals diep respect voor het behalen van de eerste grote etappe.
Toine. -
07 Mei 2008 - 21:26
Fem:
Je bent er!! Knap gedaan pa!
Ik bel je morgen lekker even, zo tegen tegen de café con leche-tijd!
Hasta mañana en dikke X -
08 Mei 2008 - 06:12
Wim Meesters:
Hallo Henk,
Gefeliciteerd! Je hebt het niet cadeau gekregen. Éven gas terug en dan sta je waarschijnlijk alweer te popelen om verder te gaan.
Overigens moet het niet gekker worden met die 'ochtendgymnastiek' en dat 'samen een band plakken in bed'.
Het worden allemaal prachtige verhalen.
Veel groeten,
Tonny en Wim
08 Mei 2008 - 07:33
Joseph Dekkers:
Henk, van harte gefeliciteerd en de complimenten. Voor jou geen vraag, voor de anderen bijna een zekerheid, maar je moet het dan nog wel 'even' doen.
Chapeau (of misschien beter Gorro!).
Veel succes op weg naar je volgende reisdoel!
08 Mei 2008 - 09:28
Anton Rovers.:
8 Mei 2008
Vol bewondering alles gelezen,
proficiat met het behaalde resultaat.
Groetjes van mij en een poot van
Dali. -
08 Mei 2008 - 11:32
Noud&Coby:
Hoi Henk
Gefeliciteerd KANJER.
Neem nu even de tijd om te ontspannen voor je met je volgende "trip" verder
gaat.Wij volgen je. -
08 Mei 2008 - 11:48
Toine Boddaert:
Henk,eerste doel bereikt.Fantastisch gedaan. Iedere dag ben ik weer benieuwd naar je berichten. Op naar Sevilla !!!
Succes.
groeten
Toine
08 Mei 2008 - 12:24
Martje:
Je bent er nu al. En nog maar net onderweg. Dat gaat snel. Gefeliciteerd. Succes met het vervolg en daarna de weg terug. Groeten Martje -
08 Mei 2008 - 20:24
Fred En Lia:
Henk,
Geweldig dat je er nu al bent, super gereden. Proficiat en geniet ervan.
Nu even een korte rustpauze en dan Sevilla waar je zeker een fijn onthaal zal krijgen.
Fred en Lia -
10 Mei 2008 - 14:34
Arie En Janneke:
We zijn trots op je, zeggen is een maar doen is toch wat anders. Als wij het goed hebben zit 38% van de reis er op. Daar waar de meeste met een diepe zucht stoppen gaat onze Henk nog even stug door. We blijven je volgen naar het volgende reisdoel. Het beeld van een ontvangstcommite met daarbij je dochter en..., zal je zeker motiveren en inspireren. Geniet, maar wel met mate.
Groetjes Arie en Janneke -
11 Mei 2008 - 20:33
Hanny Simons:
Henk, gefeliciteerd met zo'n prestatie (onder zulke weersomstandigheden!) Ik lees de verslagen met veel plezier.
Heel veel succes met de tocht naar Sevilla. Petje af!!
groetjes Hanny. -
15 Mei 2008 - 18:09
Henk En Maria :
Henk,
we zien dat het goed met je gaat. Wij zijn ondertussen alweer thuis in Wintelre
We hebben enkele kilometers samen gefietst, ik meen in de voorlaatste dag.
(Ik reed in het Raboshirt)
Verder hebben we elkaar nog even in Santiago ontmoet.
Verder een goede reis naar je dochter.
Met groeten,
Henk en Maria, Wintelre -Noord brabant